За матеріалами музейної газети "Пошук"

2016


Нова зустріч

13.10.2016 р. в актовій залі школи учні 9-х класів вітали виконавчого директора  Громадського фонду «Суми» Мартиненко О.В. та учасника АТО, командира відділення штурмової роти  батальйону «Донбас» Акименка В.В. Для гостей учні підготували сценки із життя козаків, читали вірші, співали, танцювали. Олександра Василівна розповіла присутнім про волонтерів, подякувала школярам за посильну участь у цій діяльності. Віктор Володимирович був не багатослівним, але відповів на всі  запитання учасників заходу. Бурю емоцій викликала можливість у бажаючих хлопів та дівчат приміряти сучасне оснащення українського воїна. «Хвалькам» спочатку обладунки здалися легкими, але, побувши в них деякий час, виконавши прості вправи, учні відчули, як це бути «не за сезоном одягненим».

Ми вітаємо наших Захисників із святом! Бажаємо мирного сонячного неба, злагоди, добробуту! Віримо, що в недалекому майбутньому мир і спокій прийдуть на нашу землю. 


До Дня захисника України

       До Дня Захисника України були проведені класними керівниками та класоводами різноманітні  заходи за участі учасників АТО.


У музеї ДНЗ СХТЦ ПТО «Пам'ять»

10.10.2016 р. учні 10-х класів відвідали музей ДНЗ СХТЦ ПТО «Пам'ять». Під час екскурсії школярі довідалися про історію створення навчального закладу, пошукову роботу, яку впродовж тривалого часу проводили студенти та викладачі у складі пошукового загону «Пам'ять», про випускників та викладачів, які пройшли дорогами Другої світової та Афганської війн, були ліквідаторами наслідків на ЧАЕС, учасниками Революції гідності. Нещодавно в музеї з'явилася нова експозиція, присвячена випускникам центру, справжнім патріотам рідної землі Сергію Табалі та Руслану Андрі. Бібліотекар Низова Світлана Володимирівна розповіла про їхні студентські роки, про те, як за короткий час під впливом подій на Майдані змінився їхній світогляд, про нелегкі солдатські будні перших військових днів на сході країни, учасниками яким їм довелося стати. Учні оглянули фотографії та їхні особисті речі, ушанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання. Учасники екскурсії знову мали можливість пересвідчитися, що Героями не народжуються, ними стають прості й небайдужі…


Зустріч

11.10.2016 р. до Дня захисника України в актовій залі зустрілися учні 10-11 класів із військовослужбовцями 27-ї Сумської реактивної артилерійської бригади, учасниками АТО. Заступник командира роти по роботі з особовим складом в\ч пп В1060 старший лейтенант Пасиницький І.А. та командир відділення в\ч пп 1060 сержант Смолов А.Ю. розповіли про проходження строкової служби юнаками, можливість вступу на службу за контрактом, умови, гарантії, пільги, установлені військовослужбовцям. Наголосили, що військовослужбовці строкової служби не будуть направлені в зону АТО. Запропонували переглянути відеосюжет про сумчан-артилеристів (відповідальні: учитель предмету «Захист Вітчизни» Гуков М.О., класні керівники).


«Кожна людина має право на життя, і ніхто не може позбавити людину цього права».

До 75-тої річниці початку подій у Бабиному Яру, що є символом трагедії Голокосту та нацистських злочинів на українській землі, для учнів 8-11 класів були проведені уроки пам'яті. Заходи були проведені для того, щоб учні зрозуміли вплив цієї трагедії на долю людства та усвідомили цінність людського життя.


До Дня партизанської слави

21.09.2016 р. до Дня партизанської слави була організована зустріч учнв 10-Б класу з учителем-ветераном Коваленко Зінаїдою Василівною, яка поділилася своїми спогадами про часи окупації, розповіла про діяльність «Молодої гвардії»


  «Михайло Грушевський: життя й діяльність"

2016 року виповнюється 150 років з дня народження Михайла Грушевського – політичного діяча, публіциста, голови Центральної Ради, академіка, невтомного дослідника історії й культури українського народу,  автора понад 2000 наукових праць. З нагоди ювілею, 16.09.2016 р.,для учнів 10-11 класів був запропонований усний журнал «Михайло Грушевський: життя й діяльність». Ведучі, учні 10-Б класу, ознайомили присутніх з основними віхами життя та діяльності М.Грушевського, його творчим та науковим доробком. Власні вислови вченого, коментарі сучасників, відеоматеріали дали можливість поринути й відчути минуле


Топоніми рідного міста

 07.09.2016 р. з нагоди 25-ї річниці проголошення незалежності України учні 11-Б класу презентували власні проекти «Перейменовані топоніми рідного міста». Учні склали своєрідний паспорт вулиці, розповіли історію походження старої та нової назви топоніму. (Відповідальний учитель історії Власов В.М.).


Квест "Україні-25"

05.09.2016р. у рамках відзначення 25-ї річниці проголошення незалежності України учні 10-11 класів узяли участь у квесті «Україні-25». Під час гри діти пригадали найвагоміші досягнення українців за часи Незалежності, найцікавші сторінки історії України. Одна із зупинок квесту була розміщена у філії №2 Сумської МЦБС. Висловлюємо слова вдячності працівникам бібліотеки за участь і підготовлені ними цікаві завдання. З перемогою ж вітаємо учнів 11-А класу.


«З Україною в серці»

Побажання Україні миру, злагоди, добра, процвітання, щастя…. написали діти на сердечках під час акції «З Україною в серці», яка була проведена з нагоди 25-ї річниці проголошення незалежності України


З нагоди Дня визволення міста Суми

02.09.2016 р. з нагоди Дня визволення міста Суми від нацистських окупантів учні 9-11 класів переглянули літературно-музичної композиції «За рідну землю». Ведучі нагадали про жах окупаційного нацистського режиму, дії військ з метою звільнення міста Суми, як на сучасному етапі вшановано пам'ять тих, хто загинув під час ІІ Світової війни. У заході взяла участь Сахно Світлана Георгіївна, член клубу «Бойові подруги».


Від проголошення Незалежності до нової України. 01.09.2016 р.


До Дня скорботи

16.06.2016 р. до Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні, який відзначається   22 червня,  для вихованців відпочинкового пришкільного табору «Сонечко» та відпочинкового профільного табору «Ерудит» була  організована зустріч з учителем-ветераном Коваленко Зінаїдою Василівною. Жінка розповіла про початок війни поділилася своїми дитячими спогадами.


Вітаємо з перемогою

18.05.2016 р. на базі ССШ №2 відбулася мультимедійна олімпіада з історії з теми «Українське козацтво». Учасники мали можливість продемонструвати свою ерудицію, кмітливість, логічне та творче мислення. Команда нашої школи у складі Бурикова В., Гриненко Т., Нефьодова Н. посіла ІІ місце. Вітаємо переможців! Ми пишаємося вами!


«Українці у Другій світовій війні. Життя і долі»

У рамках святкування Дня Перемоги над нацизмом у Європі, Дня пам’яті та примирення, вшанування подвигу українського народу, його внеску в перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні в усіх класах проведені уроки мужності, години патріотизму. Для учнів 8-х,9-А класу була поставлена літературно-музична композиція «Українці у Другій світовій війні. Життя і долі» за участю Сахно Світлани Георгіївни.


«Сумський радіус»

25.04.2016 року група учнів 9-Б класу взяла участь у масовому поході школярів «Сумський радіус», присвяченому Дню Перемоги над нацизмом у Європі. Під час подорожі учні оглянули пам’ятники, меморіали с. Верхня Сироватка, відвідали місцеву школу. У шкільному музейному куточку екскурсоводи для гостей провели цікаву екскурсію, познайомили з українськими народними звичаями, сторінками історії населеного пункту, розповіли про відомих жителів села. Відповідно до цілі експедиції ми записали інформацію про події Другої світової війни, які пов'язані з населеним пунктом; додаткові відомості про уроженця Верхньої Сироватки Героя Радянського Союзу Красія С.О., який служив у 167-й двічі Червонопрапорній стрілецькій дивізії та працював учителем в місцевій школі; Ольшанську Т.О., заслуженого учителя Української PCP, яка протягом 1944-1972 рр. працювала директором школи; Героїв АТО. Ми щиро вдячні за теплий прийом та допомогу адміністрації школи та керівнику шкільного куточка Россоловій Раїсі Олександрівні.


Активна позиція

20.04.2016 р. відбулася зустріч учнів 9-А класу з учасником АТО Мовчан Б.О. Учнів цікавили різноманітні питання, зокрема, ми дізналися, що змінилася ситуація з постачанням армії, виконуються обіцянки військовим, але, як наголосив наш співрозмовник, усе це у великій мірі залежить від командирів, від їх ставлення до служби й солдат. Нас уразили процитовані та прокоментовані слова: «Нам неодноразово начштабу говорив: «Нам Героїв не потрібно». Бо звання Героя дають посмертно». Найболіснішим для військовослужбовця є те, що в зоні проведення АТО залишилися діти, які неодноразово підбігали до них і просили їсти, просили поділитися продуктами харчування для родини, що не виїхала з рідної домівки. Ми дуже вдячні Борису Олександровичу за те, що під час короткого перебування в рідному місті знайшов час відвідати рідну школу, розповісти про події, свідком яких він є, за активну позицію, за мужність, за те, що він серед тих, хто боронить рідну землю.


Брейн-ринг

18.04.2016 р. збірні команди учнів 9-10 класів узяли участь у брейн-рингу «Маловідомі сторінки історії Другої світової війни», який організував і провів учитель історії Власов В.М. Вітаємо команду переможців: Степуленко Є., Буриков В. (10-А клас), Гура Є., Чевгуз А. (9-А клас)!


 Відгуки учнів

Щорічно у шкільному музеї бойової слави Сумсько-Київських дивізій проходять екскурсії. Після відвідування музею екскурсанти залишили відгуки: «…Ми відвідали шкільний музей... Кожен із нас відчув на собі ту страшну епоху, потримав уламки зброї у руках… Передивилися багато досі не відомих нам фотокарток. Дізналися ми про Героїв, що рятували людей. Ми були вражені. (7-Б клас)»; «…Кожен із нас почув більш глибшу інформацію. Ми ніби поринули в ті часи. У кожному з нас тече та сама кров. … Кожен із нас зробив висновок, що треба берегти один одного та жити в злагоді й мирі. Сьогоднішній день залишиться в нас у серцях. (7-В клас)»


День відкритих дверей

 14.04.2016 р. учні 10-А класу разом з учителем предмету «Захист Вітчизни» Гуковим М.О. брали участь у Дні відкритих дверей «Краще пізнаємо наше військо» у військовій частині А6010.

 


Міні-концерт

03.03.2016 р. відбулася зустріч учнів 9-А, 9-В та 11 класів з нашим земляком, колишнім воїном-афганцем, військовим льотчиком, підполковником запасу, волонтером Щегловим Володимиром Олександровичем


Творчий портрет учителя

 25.02.2016 р. для учителів навчальних закладів міста Суми, що викладають предмет «Захист Вітчизни» було проведено Творчий портрет учителя «Розвиток творчих здібностей учнів на уроках предмета «Захист Вітчизни» шляхом використання інноваційних технологій». Під час заходу учителем предмета «Захист Вітчизни» КУ СЗОШ №6 Гуковим М.О. було презентовано роботу гуртка військово-патріотичного виховання «Підготовка юнаків до служби в Збройних Силах України».

 


Спогади про війну

10.02.2016 р., 17.02.2016 р. до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав в 10-Б та 11 класах були проведені уроки пам’яті за участю ветерана війни в Афганістані Клименко Сергія Олександровича. На заходах були продемонстровані презентація та відеоматеріали, присвячені воєнним подіям.


Під захистом ангелів

 16.02.2016 р. на вшанування подвигу учасників Революції гідності до Дня Героїв Небесної Сотні був проведений урок пам’яті «Під захистом ангелів» для учнів 9-А, 9-Б класів працівниками бібліотеки-філії №2 Сумської міської централізованої бібліотечної системи. Перед учнями виступили учасники Майдану: депутат Сумської міської ради Галицький Максим Олегович та член виконавчого комітету Сумської міської ради Луговой Володимир Ігорович. Захід був спрямований на виховання в учнів патріотичної свідомості, любові до Батьківщини, бажання стати гідними громадянина ми України.


Гра «Козацькі випробування»

10.02.2016 р. у рамках тижня історії між учнями 8-х класів була проведена гра «Козацькі випробування». Юні козачата, виконуючи завдання, продемонстрували свої інтелектуальні здібності, кмітливість, витримку, спритність, силу. Перемогу здобула команда учнів 8-Б класу, ІІ місце – 8-А клас, ІІІ місце – 8-В клас. Під час проведення гри були залучені студенти СДПУ ім. А.Макаренка.


Мій милий рідний край

18.01.2016 р. команди учнів 5-х класів мали можливість проявити свою ерудицію, кмітливість, логічне мислення під час краєзнавчого брейн-рингу «Мій милий рідний край». Найкращий результат у команди 5-Б класу. Вітаємо переможців.

2015


Новини з перших вуст

 18.12.2015 р. відбулася зустріч учнів 11, 10-А, 10-Б, 9-А, 8-Б класів з учасником бойових дій в зоні АТО Дяговченком С.А. (відпові-дальні учителі історії Акименко О.А., Калашник Т.О.). Учні з перших уст дізналися про небезпеки, які чекають на кожному кроці наших солдат на передовій, побутові проблеми, які їм доводиться вирішувати, умови несення караульної служби тощо. Учні переглянули відеоматеріали, де на власні очі змогли побачити, як будують бліндаж, умови проживання в ньому. Запрошений розповів про те, що за загальним правилом більшість українських підрозділів розташовується поза межами населених пунктів, щоб у разі нападу на них, не постраждало місцеве населення. Діти мали можливість відчути на собі, що таке військове спорядження, примірявши бронежилет.


Гра

 04.12.2015 р. відбулася гра присвячена річниці Збройних Сил України «10 кроків до Генерала» для учнів 10-Б та 11 класів (відповідальний учитель предмета «Захист Вітчизни» Гуков М.О., класні керівники Сергієнко С.А., Хижняк Л.Б.)


Екскурсія

 02.12.2015 р. була проведена екскурсія до музею Державного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» імені І.Г.Харитоненка для учнів 11-го класу (відповідальний учитель предмета «Захист Вітчизни» Гуков М.О.)


Зустріч

30.11.2015 р. відбулася зустріч учнів 7-х класів з воїнами-учасниками АТО Сумської 25 реактивної артилерійської бригади.


Шкільна спартакіада

30.11.2015 р. відбулася шкільна спартакіада з прикладної фізичної підготовки для учнів 10-х класів (відповідальний учитель предмета «Захист Вітчизни» Гуков М.О.)


До Дня пам'яті жертв голодоморів


 До Львова

28.10-31.10.2015 р. тривала подорож учнів 8-10 класів до міста Львів (відповідальні Хижняк Л.Б., Калашник Т.О.). Щоб не гаяти часу, чекаючи потяг, ми оглянули Київ: милувалися краєвидами Маріїнського парку та Дніпра, каталися на дитячих гірках та гойдалках, побували на Хрещатику, вулиці Банковій, «привіталися» з Лобановським, оглянули стародавні Михайлівський Золотоверхий та Софіївський собори, Андріївську церкву, сфотографувалися з Пронею Прокопівною та Галохвастовим. Трохи «шоковані», але вражені мистецтвом сучасних художників, роботи яких виставлені в Пінчук-центрі… Відвідавши Львів, ми поринули в атмосферу старого міста з його неповторними будиночками, замками, палацами, церквами та соборами з пишним внутрішнім оздобленням, вуличними талановитими музикантами, поспілкувалися з приємними, доброзичливими людьми, вдихнули п’янкий аромат львівської кави. На згадку про подорож привезли «титули», «чоколядки», гарний настрій, незабутні враження.


Акція

13.10.2015 р. для учнів 1-11-х класів проведена загальношкільна акція «Наша країна – це ми!» та педагогів школи, під час якої учні та педагоги мали можливість написати на серцях блакитного та жовтого кольорів побажання бійцям, які зараз знаходяться в зоні проведення АТО та кріпили їх на контур нашої країни. На засіданні Президентської Ради Демократичної шкільної республіки було прийнято рішення відправити карту з побажаннями військовослужбовцям, які перебувають у зоні проведення воєнних дій (відповідальні практичний психолог Волкова Т.А., соціальний педагог Шкут О.С.).
        Приємною несподіванкою для усього педагогічного та учнівського колективу стало зворотнє повідомлення у вигляді фотографії бійців 6 батальйону 93 бригади у с. Піски зі словами вдячності, яке опубліковано на сторінці Facebook. Цитата волонтера Олександра Бортника, через якого ми передаємо всі зібрані речі та продукти захисникам нашої країни: «Прапор із сердечок, на кожному з яких є побажання, виготовлений дітьми школи №6 м. Суми, викликав фурор серед захисників. Дуже вдячні дітям за таку підтримку! Спеціально старалися, щоб таке диво підтримало бійців на такій важкій ділянці у зоні воєнних дій!».


З нагоди святкування Дня захисника України

13.10.2015 р. для учнів 9-х класів у актовій залі пройшов урок мужності «Україна понад усе» за участі керівника штабу Сумського волонтерського центру Якубовської О.П., учасника бойових дій у зоні АТО Штанько Г.В. та його дружини Штанько О.В. Спочатку нового навчального року школа надає посильну підтримку волонтерському руху через керівника Сумського волонтерського штабу Якубовську О.П., допомагаючи у пошитті нижньої білизни для воїнів АТО.


 Зустріч з військовослужюовцями. 12.10.2015
Зустріч з військовослужюовцями. 12.10.2015
Урок історії за участі працівників бібліотеки-філії №2 міської ЦБС
Урок історії за участі працівників бібліотеки-філії №2 міської ЦБС


До Дня партизанської слави


Брейн-ринг

11.09.2015 р. учні 8-х класів стали учасниками брейн-рингу «Мій рідний край». Учні проде-монстрували свої знання з географії, історії та природи рідного краю. Під час гри перемогла команда учнів 8-Б класу. Вітаємо переможців


 До дня визволення міста


Подорож

У серпні 2015 року завдяки  співпраці вчителя історії Власова В.М.  зі СНАУ, у рамках реалізації міжнародного молодіжного проекту  учні відвідали  Польщу та Словаччину (керівники Власов В.М., Акименко О.А.)


Міське свято вшанування ветеранів Другої Світової війни

12.05.2015 р. на базі школи відбулося міське свято вшанування ветеранів Другої Світової війни. У святі брали участь учасник бойових дій, підполковник у відставці Літвінова Н.А., учасник бойових дій, полковник у відставці Чернобаєв А.М., учасник бойових дій, партизан Чупруна М.Я., учасник бойових дій, головний старшина військово-морських сил Дуркін О.Й. та були присутні заступник голови міської ради ветеранів Чижиченко М.Ф., офіцер відділення комплектування Сумського об’єднаного комісаріату, каптіан Лаврик В.В., Голова міської організації ТСО України Швачко Т.І., методист інформаційно-методичного центру управління освіти і науки Сумської міської ради Нікітіна І.П. Гості переглянули літературно-музичну композицію «1939-1945. Ніколи знову», учні привітали ветеранів зі святом квітами.


Участь у міському заході, присвяченому відкриттю музею В.О.П’янкова

Учні 10 класу 08.05.2015 р. взяли участь у міському заході, присвяченому відкриттю музею В.О. П’янкова на базі бібліотеки-філії №2 центральної міської бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка (відповідальні класний керівник 10 класу Хижняк Л.Б., учитель предмету «Захист Вітчизни» Гуков М.О.)


Участь у зустрічі ветеранів війни з молоддю міста «Пам’ять, що пронизує серця»

Участь учнів 10 класу 06.05.2015 р. у зустрічі ветеранів війни з молоддю міста «Пам’ять, що пронизує серця» у Будинку ветеранів (відповідальні заступник директора з виховної роботи Акименко О.А., учитель предмету «Захист Вітчизни» Гуков М.О.).


Презентація патріотичного проекту «Місток поколінь» та збірок «Пережили…» й «Вічна пам'ять»

06.05.2015 року Тетяна Мосціпан, студентка кафедри журналістики та філології СумДУ та представник Сумського міського центру соціальної служби сім’ї та молоді, презентувала патріотичний проект «Місток поколінь», який реалізували студенти кафедри, продемонструвала кілька відео, створених на основі зібраної інформації для учнів 8-10-х класів. У рамках проекту майбутні журналісти записали спогади ветеранів та дітей Другої світової війни у Тростянецькому районі Сумської області, які ввійшли до збірки «Пережили…». Т. Мосціпан подарувала примірники збірок «Пережили…» (спогади ветеранів і дітей війни) та «Вічна пам'ять» (збірка нарисів про уродженців Сумщини, які загинули в зоні АТО).


Ескурсія до державного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус»

ім. І.Г. Харитоненка

05.05.2015 р. учнів 7-Б, 7-В та 8-А класів здійснили екскурсію до державного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» ім. І.Г. Харитоненка (відповідальні класний керівник 7-Б класу Павленко А.С., учителі української мови та літератури Богословська О.Б. та фізики Ковбасістий В.В.). Школярі мали можливість оглянути експозицію військової техніки періоду Другої світової війни. А також учні із задоволенням скуштували страви польової кухні.


«Внесок українців у Перемогу над нацизмом у Європі»

08.05.2015 року в рамках святкування Дня Перемоги над нацизмом у Європі, Дня пам’яті та примирення в усіх класах проведені уроки мужності, години патріотизму. Для учнів 7-8-х класів була поставлена літературно-музична композиція «Внесок українців у Перемогу над нацизмом у Європі»


Заочна зустріч з Героєм України, земляком О. Берестом «Пам’ятаємо. Перемагаємо»

29.04.2015 для учнів 8-А класу працівниками шкільної бібліотеки спільно з працівниками бібліотеки-філії №2 міської ЦБС проведена заочна зустріч з Героєм України, земляком О.Берестом «Пам’ятаємо. Перемагаємо». Учні переглянули відеофільм про О. Береста, познайомилися з новинками книжкової виставки «Це наша свята Перемога».


Екскурсії в музеї

Упродовж квітня 2015 р. екскурсоводи та керівник шкільного музею Калашник Т.О. для учнів та гостей школи провели екскурсії. Учні 2-х класів познайомились із експозицією шкільного музею Бойової слави СКД, відвідавши екскурсію «Знайомтесь, наш музей». Оглядові екскурсії були запропоновані учням 3-4-х класів. П’ятикласникам провели музейний урок у стінах шкільного музею. А старшокласники стали учасниками відеоекскурсії, яку підготувала Онищенко Я., випускниця школи.


Сумщина у долях геніїв

17.03.2015 року учні 8-А класу представили краєзнавчі проекти «Сумщина у долях геніїв». Познайомили з біографіями та історією перебування з Сергія Рахманінова, Лесі Українки,  Петра Чайковського, Антона Чехова на Сумщині.


Урок патріотизму «Душу й тіло ми положим за нашу свободу»

12.02.2015  року на базі бібліотеки філії №2 Сумської міської бібліотеки ім. Т.Г.Шевченка для учнів 10 та 11 класів був проведений урок патріотизму «Душу й тіло ми положим за нашу свободу» присвячений річниці трагічних подій на Майдані. Перед учнями виступали учасники Майдану: Кушнір Ігор Григорович, Кубрак Оксана Миколаївна та член виконавчого комітету Сумської міської ради Галицький Максим Олегович.


Музейні уроки для учнів 5-х класів

Передрук інформації із сайту заохочується за умови
посилання (гіперпосилання) на цей сайт