За матеріалами музейної газети "Пошук"

2018


Пошукова робота

28.12.2018 р. з метою поповнення матеріалів шкільного музею учні-пошуковці зустрілися з волонтером, учасником АТО,  громадським діячем, випускником нашої школи Андрієм Букіним, під час якої здійснили відеозапис інтерв’ю.


  "З Україною в серці"

29.11.2018 р. учні 10-х класів узяли участь в уроці патріотизму, присвяченому Дню Збройних Сил України «Україна в моєму серці» за участі учасника АТО, одного з останніх кіборгів                       Гребенюка А.С.

Марія Ізмалкова: «Як на мене, подібні заняття є невід’ємною частиною патріотичного виховання, вони навчають цінувати мир та поважати його захисників. На таких заходах повинна бути присутня не лише молодь, а й старше покоління (можна запрошувати батьків). Кожен має знати, що відбувається на Сході України, розуміти наскільки високою є ціна свободи та незалежності, лише таким чином можна забезпечити щасливе майбутнє.

Окремо хотілося б подякувати нашому гостеві за його чесність та невимушеність. Він розповідав правду, не прикрашаючи події, і головне розповідав її доступно для розуміння».


"Сучасне й минуле"

26.11.2018 р. учні 7-Б та 9-Б класів стали учасниками зустрічі з волонтером, учасником бойових дій в Афганістані, відомим бардом, автором і виконавцем власних пісень, В.О. Щегловим. Володимир Олександрович розповів про те, що свою першу поїздку до зони АТО від здійснив 2014 р. у район Дебальцево. З того часу кожні 2-4 тижні він вирушає в путь не тільки з корисним для бійців вантажем, але з гітарою й піснями, щоб підтримати їх морально.

Олександра Дяденко: «Ця зустріч надихнула мене займатися волонтерством. Після розмови з Володимиром Щегловим розумієш, що допомогти може кожна звичайна людина і найпростішими діями, треба лише знайти час і бажання. Людина повинна сама забажати займатися доброю справою (щиро та без усякої на те вигоди). Мені сподобалася розповідь В. Щеглова про те, як нині він допомагає й підтримує бійців АТО, які зараз дійсно цього потребують».

Ольга Дунюшкіна: «Після спілкування з Володимиром Олександровичем я отримала багато емоцій... Мені дуже сподобалися його пісні, які він виконав, та вірші, які він нам зачитав. Я вважаю, що спілкування наших воїнів з такою особистістю заряджає їх позитивними емоціями, є для них своєрідною підтримкою». 


На вікритті виставки

23.11.2018 р. у Сумській обласній науковій універсальній бібліотеці відкрилися дві знакові події, на яких були присутні учні 10-Б класу: відкриття виставки «Україна 1932-1933. Геноцид голодом», підготовленої Українським інститутом національної пам’яті, та презентація збірки "Голодомор на Сумщині у спогадах очевидців" укладача Сергія П'ятаченка, до якої ввійшли 400 свідчень зі 197 населених пунктів Сумської області.


Пошукова робота

У листопаді 2018 р. з метою збору інформації для написання пошукових та науково-дослідницьких робіт юні учні-пошуковці зустрілися з волонтерами «СББ-ТИЛ» Андріяшевою В.І., Фельдман М.М., волонтером, учасником війни в Афганістані Щегловим В.О.

Валентина Іванівна розповіла, про те, що, незважаючи на труднощі (нестача необхідних матеріалів, дороговизна сітки-основи та ін.), жінки шиють військовий одяг, білизну, флісові носки, рукавички, сумочки, кобури, ковдри та багато іншого, виготовляють маскувальні «кікімори», сітки.

А 85-річна Марія Михайлівна, яку шанобливо називають «просто Марія», сама пере, сушить, розпорює, викроює й шиє рукавички, нижню білизну, інші необхідні для бійців речі уже четвертий рік поспіль.

 

 

Володимир Олександрович розповів кілька цікавих епізодів зі свого життя, зокрема, про один бліндаж, покинений нашими бійцями через наступ противника, а через кілька днів повернутий, наголосивши, що жоден дитячий малюнок у ньому не був пошкоджений. Малюнки стали для нього оберегом. Тому волонтер звернувся до всіх учнів школи з проханням: «Малюйте, пишіть листівки бійцям. Вони й підтримка, й оберіг для них».

Під час відвідування приміщення, де нині розмістився волонтерський центр «СББ-ТИЛ», учні зустрілися зі студентами Сумського медичного коледжу, разом з якими долучилися до виготовлення сіток.


Турнір

11.10.2018 р. учні 9-Б класу випробували свої сили у грі «Військова слава». Діти дізналися багато нового про військових – наших земляків. На захід було запрошено як члена журі учасника АТО, військовослужбовця Сумського районного військового комісаріату Корінченка Андрія Ігоровича. 


Турнір «Військова слава»

10.10.2018 р. відбувся інтелектуальний турнір «Військова слава» серед учнів 10-А класу за участі учасника АТО, військовослужбовця 72-ї окремої механізованої бригади Черноброва Костянтина Васильовича як почесного члена журі. Учасники гри не тільки продемонстрували свої знання, але й відкрили для себе деякі нові сторінки військової історії.


Екскурсія в шкільному музеї


«Бабин яр. Забуттю не підлягає»

27.09.2018 р. в 11-х класах був проведений урок пам’яті «Бабин яр. Забуттю не підлягає». Ведучі наголосили, що Бабиня яр – це колосальна за масштабами братська могила (тут поховані за різними оцінками від 70 до 200 тисяч людей). Особливість цієї трагедії в тому, що сталася вона на десятий день після вступу до Києва німецьких військ. За два дні тут було страчено майже 34 тис. євреїв. Упродовж 1941-1943 рр. у Бабиному Яру були знищені євреї, роми, військовополонені, підпільники, за­руч­ники, порушники комендантсь­кої години та інші. Тут було розстріляні близько 100 матросів і командирів Дніпровського загону Пінської військової флотилії, футболістів київського «Ди­на­мо»: Миколу Тру­се­ви­ча, Івана Кузьменка та Олексія Клименка, 621 член ОУН, серед яких Олена Теліга, відома українська поетеса, разом із чоловіком. Учні звернули увагу на те, що коли розпочався відступ німецької армії, нацисти намагались сховати сліди злочинів – їм вдалось ексгумувати частину тіл і спалити їх. Ведучі підкреслили, що кожна людина має право на життя і ніхто не можеїї цього права позбавити.

 На заході була присутня Сахно Світлана Георгіївна, член клубу «Бойові подруги», яка розповіла про сумчанку Світличну Є.С., що тривалий час перебувала в концтаборі Равенсброк. Жінка була мобілізована 23 червня 1941 р., зарахована до складу медсанбату 104-ї танкової дивізії як військовий лікар. Через кілька місяців жорстоких боїв дивізія фактично втратила свою боєздатність. У свій час Єліконіда Савівна оповідала, що у медсанбаті молоді танкісти плакали не від отриманих опіків, ран, а від безсилля що-небудь вдіяти проти вогню штурмової авіації противника. На початку жовтня 1941 р. значна кількість бійців 43-ї армії, у тому числі медики польового шпиталю, у якому в той час служила жінка, потрапили в оточення. Виснажені люди були виявлені нацистами. Спочатку їх направили в тимчасовий табір для військовополонених у м. Рославль. Згодом жінок-лікарів перевели до таборів на території Прибалтики, а звідти – у жіночий концтабір Равенсбрюк, який знаходився в Німеччини.

 З березня 1944 по травень 1945 року Єліконіда Савівна жила в загальному бараці і працювала в каменоломнях.  Її табірний номер SU 40523, написаний чорним чорнилом на невеликому трикутникові, який пришивався на робочий одяг полонених, до сих пір зберігається в сімейному архіві. Після звільнення лікар працювала в одному з військових шпиталів Берліну, потім у поліклініці Чарджоу,  у  різних лікувальних установах м.Сум.


Віртуальні екскурсії

До Дня партизанської слави для учнів 5-В, 6-х класів проведені віртуальні екскурсії «Там, де Ятрань круто в’ється…».

 

 


«Війна далека, але пам'ять близько…»

 10.09.2018 р. учні 6-х класів узяли участь в уроці патріотизму присвяченого 75-ї річниці звільнення міста Суми від нацистських окупантів за участі учителя-ветерана, дитини війни Коваленко Зінаїди Василівни. Жінка поділилася спогадами про роки окупації, днем звільнення населеного пункту, у якому вона проживала. Учні-екскурсоводи 6-А та 6-Б класів підготували розповіді про пам’ятники міста Сум, які нагадують про події Другої світової війни, та вулиці названі на честь Героїв війни.


Зустріч

15.05.2018 учні 3-В класу (класовод Світенко Г.М.) зустрілися з учасником АТО Дехтеренко Я.О., батьком учня класу. Почесний гість розповів дітям про події на Сході України, про звитягу українських воїнів-героїв.

 


Урок мужності

«Герої ІІ світової війни»

03.05.2018 р. в актовій залі школи для учнів 8-х класів відбувся урок мужності, присвячений 73 річниці Перемоги над нацизмом у Європі «Герої ІІ світової війни». У ході заходу діти мали можливість поспілкуватися з Сахно С.Г., дитиною війни, волонтером, та учасником АТО Чорнобровим К.В. (відповідальні: керівник шкільного музею Калашник Т.О., класні керівники Радченко Л.П., Бондар Т.Л., Землянко О.В.)


Зустріч з Коваленко З.В.

08.05.2018 р. у 10-Б класі (класний керівник Капленко А.О.) відбулася зустріч з ветераном ІІ світової війни Коваленко Зінаїдою Василівною, яка поділилася спогадами про події Другої світової війни. Розповідь була дуже цікавою та емоційною. Учні дякували ветерану за те, що вона знайшла сили прийти до них, бажали їй здоров'я.


Участь у навчально-польових заняттях з розділу

«Вогнева підготовка»

З метою виконання програми предмета «Захист Вітчизни» та закріплення військових знань, умінь і навичок юнаками (дівчатами), які завершують вивчення курсу предмета «Захист Вітчизни» 07.05.2018 р. учні 11-х класів брали участь у навчально-польових заняттях з розділу «Вогнева підготовка» на базі мультимедійного тиру Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ.


  До 40-річчя клубу

«Бойові подруги»

«Жінка дає життя, жінка оберігає життя, жінка й життя – синоніми…», – писала Світлана Алексієвич. Але в роки Другої світової війни жінки зі зброєю в руках захищали свою сім’ю, Батьківщину. 14.03.2018 р. в актовій залі КУ ССШ № 1 з 40-річним ювілеєм клубу «Бойові подруги» вітали жінок – учасниць цього клубу. У рік створення клуб налічував 352 члени, на сьогоднішній день, на превеликий жаль, їх чотири. Але й вони за станом здоров’я не змогли завітати на свято. Усі присутні просили Сахно Світлану Георгіївну, куратора клубу, передати їм привітання та подарунки.

Упродовж усього часу існування клубу жінки вели активну роботу з патріотичного виховання молоді. Вони були справжніми ентузіастами своєї справи. До того ж жінки морально й матеріально підтримували одна одну.

Нашу школу і клуб «Бойові подруги» пов’язує тісна співпраця. Щороку жінки відвідували школу, зустрічалися з учнями, розповідали їм про пережите. Не можна забути проникливі розповіді Левитської Надії Олександрівни (голови клубу), Мухіної Валентини Георгіївни, Бабицької Таїсії Іванівни, Загорулько Марії Степанівни, Толочиної Тамари Михайлівни, Барбосової Віри Андріївни, Бондарєвої Ганни Єгорівни, Віноградової Олени Яківни, Шаміної Лідії Олександрівни, Ігнатенко Параски Михайлівни, Сопи Олександри Іванівни, Сахно Світлани Георгіївни та ін.

Учасники пошукової групи КУ Сумської школи № 6 записали спогади жінок, учасниць клубу. Їх було опубліковано в збірці «Вони захищали Батьківщину» й розміщено на сайті шкільного музею.

В урочистому заході, присвяченому 40-річчю клубу «Бойові подруги» брали участь завідувачка бібліотекою Лисицька О.І., з вітальним словом виступила керівник шкільного музею бойової слави Сумсько-Київських дивізій Калашник Т.О.


Семінар

20.02.2018 р. учениця 10-А класу, член пошукової групи «Факел», Третяк Лариса, та керівник шкільного музею Калашник Т.О. узяли учать у роботі семінару «Діяльність молодіжних пошукових загонів з увічнення пам’яті загиблих воїнів у період Другої світової війни», який організувала Рада Сумської міської організації ветеранів України. Уражає захоплення справою, якою займаються керівник пошукового загону «Повернення» Масюченко О.О., учасник АТО, представник громадської організації «Спілка ветеранів 15-го батальйону м. Суми» Ладика О.П., колишній керівник пошукової групи ПТУ-1 (нині ДНЗ «Сумський хіміко-технологічний центр професійно-технічної освіти») Безпалий С.І., архіваріус СВАКДКУ Курилов М.П. Досвід їхньої роботи стане нам у нагоді.

Усі учасники заходу відвідали музей «Дзвони Пам’яті» на базі Будинку ветеранів, у якому висвітлені бойові традиції сумчан від заснування міста до сьогодення.


   До Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав

13.02.2018 р.  учні 10-А класу зустрілися з ветераном війни в Афганістані Красновим Олександром Анатолійовичем. На початку зустрічі учні розповіли про соціально-економічне та політичне становище в ДРА до початку війни, охарактеризували процес прийняття рішення про ведення військ в Афганістан, задачі військових, втрати, процес виведення військ з країни, розповіли про героїв-земляків Афганської війни, про вшанування пам’яті загиблих у нашому місті.

   Ветеран поділився своїми спогадами про участь у бойових операціях, супроводі колон, захисті їх від обстрілів, охороні аеропорту Кундуз, наданні допомоги місцевому населенню.

    Олександр Анатолійович був направлений у ДРА в січні 1980 р.. Одна з перших задач, яку виконував їх підрозділ, охорона аеропорту Кундуз. Після прибуття змішаної ескадрильї військових стали направляти на пошук місць, з яких душмани вели обстріл згаданого об’єкту. Ветеран згадував: «Ми охороняли школи, місце переробки хлопку-сирця, який потім доправляли в Душанбе. А одного разу нам довелося поплавати в Амудар’ї на бойовій машині. Сапери пройшли, перевірили міст, через який ми мали перетнути річку. Але у дерев’яний підпиляний стовп душмани вставили італійську міну, яка під вагою бойової машини детонувала. Підбита машина впала у гірську річку, швидкість течії якої 4-5 м. за секунду, перевернулася, у кабіні утворилася повітряна пробка. Коли я прийшов до тями, зумів відкрити десантний люк і вибратися. Побачивши мене, наші не повірили власним очам, сказали, що уже поховали».

  Ветеран наголосив на деяких епізодах, які важко забути: «Хлопчина років 10-12 з автоматом, який важче за нього самого. Що від нього чекати? Температура повітря вдень 40-45°С. Постійна нестача води. Тиф, малярія… Хто був, той не забуде, хто не був – не зрозуміє».

 Одного разу військових направили на виручку колоні, яка потрапила у засідку. Коли вони прибули, почав дути «афганець» – сухий сильній пекучий вітер з пилом. Вони сховались під машинами. Коли через кілька годин він вщух, виявили, що двох бійців немає. Стали шукати, зробили кілька пострілів у повітря. Виявилося, що вони заснули під боєкомплектом.

   Досі важко згадувати Олександру Анатолійовичу бій, у якому він був важко поранений та загинув його командир. Того дня, 10 серпня 1981 р., після виконання завдання колона бойових машин поверталася до Кундуза, місця їх дислокації. Останньою йшла машина, яку вів Олександр Краснов. Раптом проти них був відкритий вогонь з мінометів та гранатометів. А потім спалах… Уже в шпиталі Олександр Анатолійович дізнався, що його машина була підбита, екіпаж бойової машини під командуванням Сергія Лісицина загинув. Найважче, за словами ветерана, було супроводжувати загиблих і дивитися в очі їх матерям.

  Згадав Олександр Анатолійович зустрічі у школі № 9, зокрема допитливого хлопчика, який задавав йому провокаційні запитання. Через деякий час про цього хлопчину дізналася уся країна – Сергій Табала (Сєвера), «кіборг», Герой України.

  Ветеран наголосив, що незважаючи на значні втрати в Афгані, більші мали після повернення на Батьківщину (не всім вдалося відновитися після пережитого).

  Ілона Іванова у відгуку написала так: «Розповіді ветерана були захопливим, вони проникали до глибини душі та викликали в мене різні емоції: співчуття, радість, хвилювання. Я вдячна ветерану за те, що він відвідав наш клас і ми мали змогу з ним поспілкуватися».


Конкурс екскурсоводів

25.01.2018 р. на базі Сумського обласного центру позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю відбувся очний тур І (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів музеїв навчальних закладів «Край, у якому я живу». Віртуальну оглядову екскурсію нашого шкільного музею представила Третяк Лариса, учениця 10-А класу. Презентація екскурсії, проведена екскурсоводом, посіла 3-є місце. Вітаємо!


Міський турнір юних краєзнавців

24.01.2018 р. на базі конгрес-центру СумДУ пройшов турнір юних краєзнавців. За звання найкращих знавців історії рідного краю змагалися учні 31 навчального закладу міста. Учні  продемонстрували не тільки свою ерудицію, знання, але й уміння злагоджено діяти в команді, за короткий проміжок часу знаходити правильні відповіді на запитання різної складності. Команда нашої школи у складі Гури Єгора (11-А клас), Горюшина Даніїла (9-Б клас), Верчак Анни (7-Б клас) виборола 3-є місце. Вітаємо з перемогою!

 

Відео про турнір


Краєзнавчий турнір

«Рідний край»

22.01.2018 р. команди учнів 5-х класів мали можливість проявити свою ерудицію, кмітливість, логічне мислення під час краєзнавчого турніру «Рідний край». Із задоволенням учні відгадували сумські пам’ятники за їх фрагментами, упізнавали відомих діячів, розв’язували ребуси, з’ясовували, що в чорній скриньці. Усі показали гарні результати, але переможцями  стали команди учнів 5-А та 5-В класів.

2017


Музейні уроки для учнів 5 класів (грудень 2017 р.)


Зустріч 

13.12.2017 р. відбулася зустріч учнів 10-11 кл. з учасником АТО, старшим солдатом, навідником бойової машини 27-ої реактивної артилерійської бригади Мордасовим Ігорем Федоровичем. Під час зустрічі старшокласники були ознайомлені з умовами контрактної служби в Збройних Силах України (відповідальний учитель предмета «Захист Вітчизни» Гуков М.О.)


«Один день в армії»

        З метою підготовки молоді до служби в Збройних силах України, формування громадянина-патріота, у рамках декади військово-патріотичного виховання до Дня Збройних сил України, Сорока Михайло, Сніжко Артем (10 клас) та Бражнік Богдан (11клас) разом з учителем предмета «Захист Вітчизни» Гуковим М.О. 08.12.2017 р. узяли участь у військово-патріотичному заході для допризовної молоді закладів освіти м. Суми «Один день в армії», який відбувся за підтримки Сумського міського військового комісаріату на базі військової частини А-1476 (с. Радьківка Сумського району)


Щоб країна ввійшла в майбуття вільна, сильна, без чвар та війни

29.11.2017 р. для учнів 7-х, 6-А, 9-В класів був проведений урок патріотизму з нагоди Дня Збройних Сил України, у якому взяли участь представники кількох поколінь захисників Батьківщини. Стоячи учні вітали учасників АТО: заступника командира взводу 501-го батальйону морської піхоти Галуна Андрія Сергійовича, солдата 27-го реактивного артилерійського полку Фоменка Андрія Вікторовича,  військовослужбовця 72-ї окремої механізованої бригади, представника батьківської громадськості 11-А класу, Черноброва Костянтина  Васильовича,   офіцера мобілізаційного відділу Сумського обласного військового комісаріату Легонькова Ігоря Ігоровича, офіцера відділу комплектування та призову Сумського обласного військового комісаріату Олійника Антона Валерійовича, представника батьківської громадськості 3-Б класу, випускника нашої школи,  військовослужбовця 95-ї окремої десантної штурмової бригади Харченко Романа Вікторовича, а також учителя-ветерана, дитину війни, Коваленко Зінаїду Василівну, бабусю Героя України Сергія Табали Шепотько Людмилу Анатоліївну, офіцера у відставці,  заступника начальника Державного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус імені І. Г. Харитоненка», заступника начальника інституту ракетних військ і артилерії імені Б.Хмельницького Сумського державного університету  Шепотька Григорія Петровича. У своєму виступі Андрій Галун акцентував увагу присутніх на цінності людського життя, важливості військової служби, Роман Коломієць – на необхідності збереження миру,  Григорій Шепотько – на необхідності виховання патріотизму, подякував військовослужбовцям за боротьбу за збереження миру в нашій країні. Гості переглянули літературно-музичну композицію «Щоб країна ввійшла в майбуття вільна, сильна, без чвар та війни», учні привітали військовослужбовців і гостей  зі святом квітами.


Презентація книги

13.10.2017 р. учні 11-А класу відвідали презентацію книги журналіста й письменника П.Нестеренка «І повернувся білим журавлем» на базі ССШ № 9. Художньо-публіцистична повість присвячена Герою України, бійцю 5-го окремого батальйону Добровольчого Українського корпусу «Правий сектор» Сергію Табалі, який загинув, захищаючи Донецький аеропорт. Презентація книги стала вечором спогадів. Мама Оксана, бабуся Людмила Анатоліївна, побратими, учителі згадували про дитячі й юнацькі роки Сергія, відзначаючи його відповідальність, патріотизм, цілеспрямованість, не по роках сформовану свідомість. «Для мене він не загинув…», - слова матері Сергія Оксани вразили всіх присутніх. Багато добрих слів про юнака сказали автор книги Петро Нестеренко, міський голова Олександр Лисенко, директор ССШ № 9 Григорій Петрюченко, учителі й учні школи, у якій він навчався. Заслужений артист України Василь Будянський своїм натхненним співом сприяв створенню затишної атмосфери вечора, а гімн Майдану «Пливе кача», у виконанні артистів Сумської обласної філармонії, присутні зустріли стоячи.


Краєзнавче лото

22.09.2017 р. для учнів 10-А, 11-А класів було проведено лото  «Видатні наші земляки у світових досягненнях» за участі дитини війни, волонтера  Сахно Світлани Георгіївни, як одного із членів журі.


«Герої ІІ світової війни»

05.05.2017 р. на уроці мужності «Герої ІІ світової війни», який відбувся в актовій залі за участю учнів 9-Б, 10-11-х класів, були присутні  ветеран Другої світової війни, член клубу «Бойові подруги» Сахно Світлана Георгіївна та бабуся Героя України Сергія Табали Шепотько Людмила Анатоліївна. Ведучі заходу розповіли про героїчні подвиги наших співвітчизників у роки війни, учасники ансамблю «Квітоніка» привітали всіх своїми піснями, присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять тих, хто загинув у роки Другої світової війни. На жаль, наше суспільство ще в 2014 р. розділилося на передову й тил. Тому під час урочистостей пригадали й тих юнаків та чоловіків, які пішли добровольцями чи військовими-контрактниками в зону антитерористичної операції. Людмила Анатоліївна розповіла про свого улюбленого онука.

 Пам'ятай про тих, хто захищає свою землю!


«Сумський радіус - 2017»  

03 травня 2017 року група учнів 6-8-х класів здійснила пошукову експедицію до с. Піщане Сумського р-ну, Сумської обл. Під час походу учасники експедиції відвідали місцеву школу, церкву св.Миколи, меморіал загиблим у роки Другої світової війни; зустрілися з ветераном Другої світової війни Лебедком Петром Григоровичем і записали його розповідь.

       Учні щиро вдячні за допомогу й отриману інформацію жителям с. Піщане – Сафоненко Галині Іванівні та Нагорній Наталії Іванівні. За результатами експедиції було оформлено роботу та направлено на конкурс у рамках проведення масового походу школярів «Сумський радіус», присвяченому Дню Перемоги над нацизмом у Європі». Матеріали було визначено «лауреатом» конкурсу. (Відповідальні: Калашник Т.О., Головач І.А.)


    Зустріч з випускником

   20.04.2017 р. відбулася зустріч з випускником нашої школи, громадським активістом та волонтером Андрієм Букіним.

     Андрій Васильович розповів, що після закінчення юридичного факультету Академії банківської справи, на його громадську позицію, свідомість суттєво вплинув студентський протест проти об’єднання трьох сумських вишів.

     Запрошений активно співпрацює з наметовим табором «Коловрат». Андрій Букін зазначив, що в цьому таборі досить часто проводяться різноманітні патріотичні заходи, сплави на байдарках тощо.

     2014 року, коли розпочалися події на Сході, Андрій Букін, побачивши солдата у сланцях (кросівках) і з автоматом, зрозумів, що потрібно робити далі. Повернувшись у Суми, зібрав продукти харчування, предмети першої необхідності й переправив в Луганську область, де перебували на той момент 150 сумчан. Далі продовжував це активно робити.

      У середині 2015 року Андрій Васильович прийняв рішення солдатом піти на фронт. Служив у батальйоні Нацгвардії ім. Кульчицького рік і три місяці. За цей час було три ротації. У першу ротацію вони жили за Старобельском на Луганщині, проводили зачистки в «червоних» зонах, тобто місцях близьких до зон зіткнення. Об’їздили всю Луганську, Донецьку області. У населених пунктах обходили будинок за будинком, перевіряючи документи, з метою виявлення підозрілих осіб. У разі їх виявлення, затримували, відправляли у фільтраційний табір.

     Під час другої ротації за Попасною утримували висоту, укріплену капонірами та бліндажами, несли дозор «вахтовим способом».

     Під час третьої ротації службу проходив на блокпосту. Проводили фільтрацію людей/автомобілів: перевіяли документи, оглядали авто, затримували підозрілих і тих, хто був у базі розшуку.

       Андрій Букін прагне внести зміни в життя суспільства, а тому займається громадською діяльністю.


У районі Донецького аеропорту

20.04.2017 р. відбулася зустріч з танкістом, учасником АТО Літовченком О.Л. Закінчивши Казанське танкове училище, військовий розумів, що рано чи пізно, якщо почнуться бойові дії, доведеться брати в них участь.

 Позиції 93 окремої механізованої бригади, у якій служив військовий, були розташовані неподалік Донецького аеропорту. За допомогою карти запрошений охарактеризував обстановку на передовій (показав позиції, якими володіли українські військові, близькість позицій ворога). Добре запам’яталися останні дні будівлі  аеропорту: метал зрізали полонені, обгорнуті в українські прапори, погрузили у фури й вивезли з країни.

 На передовій військовий перебував 18 місяців. Наголосив, що для тих, хто вперше потрапляє в бойові умови, найважче здолати свій страх. Але якщо це почуття відсутнє, то зникає й інстинкт самозбереження. Здолати страх допомагає впевненість бійців у командирах, доцільність, продуманість поставлених задач.

 Особливо відзначив офіцер діяльність волонтерів, підкресливши, що й зараз би хотів особисто їм подякувати. До них раз на два тижні, інколи частіше, приїздила Лідія, на прізвисько «Шляпа». Волонтер привозила малюнки, листи, речі, які передавали як діти, так і дорослі.

           Наприкінці зустрічі офіцер нагадав слова Отто фон Бісмарка: «Народ, який не бажає годувати свою армію, незабаром буде вимушений годувати чужу».


Вітаємо

   На міському етапі Всеукраїнської експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна» робота Макєєвої Наталіни «Війна й мир у житті Сергія Табали» зайняла І місце.


Екскурсії

У березні-квітні 2017 р. були проведені екскурсії у шкільному музеї бойової слави СКД для учнів 1,2,6 класів. Екскурсанти залишили записи зі словами подяки у книзі відгуків, зробивши такий висновок: «Після екскурсії ми зрозуміли, що треба берегти мир, любити свою Батьківщину, захищати її».


Музейні уроки для учнів 5 класів (лютий 2017 р.)


Про війну в Афгані

13.02.2017 р. у рамках тижня військово-патріотичного виховання до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав у 9-Б, 9-В, 11-А класах були проведені зустрічі з ветераном війни в Афганістані Клименком Сергієм Олександровичем. На заходах були представлені різні свідчення воєнних дій – фотоматеріали, офіційні статистики людських жертв, цитати очевидців. Сергій Миколайович прочитав декілька віршів, присвячених загиблим героям України та Сумщини, зокрема написаних його побратимом Самойленком В. Запрошений дуже емоційно розповідав про часи війни в Афгані, що вразило учнів. Після закінчення зустрічі школярами було зроблено спільний висновок про те, що будь-які воєнні дії призводять до фатальних наслідків, тому варто вивчати їхні прояви в минулому, аби не повторити цих помилок у майбутньому.


Шкільна спартакіада

У рамках тижня військово-патріотичного виховання до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав 13.02.2017 р. в учнів 11-Б класу була проведена шкільна спартакіада (виконання початкової вправи стрільби з пневматичної гвинтівки) (відповідальний учитель предмета «Захист Вітчизни» Гуков М.О.)

Передрук інформації із сайту заохочується за умови
посилання (гіперпосилання) на цей сайт